18:14 - TAYVAN BÜYÜK ELÇİLİĞİ 4 ÜNİTEYİ REYHANLI BELEDİYESİNE BAĞIŞ YAPTI
12:07 - Hatay Valisi Mustafa MASATLI, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
09:36 - SON BAŞVURU TARİHİ 24 AĞUSTOS PERŞEMBE GÜNÜ
06:53 - HATAY’DA YERİNDE DÖNÜŞÜM’E TALEP YAĞMURU
06:35 - ÇALIŞKAN: DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERİN BAĞ-KUR PRİMLERİNİ DEVLET ÖDEMELİ
13:19 - DEPREM BÖLGESİNDE YARALAR SARILIYOR”
07:57 - REYHANLI PTT ŞUBESİ TAYVAN KÜLTÜR MERKEZİNE TAŞINDI.
06:48 - BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLADI:
08:17 - REYHANLI’DA SOKAK HAYVANLARI İÇİN MODERN VE ÖRNEK BİR PROJE HAYATA GEÇİRİLİYOR
MK Pera Kampüs özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi Özel eğitim uzmanı Nesrin Nural
FARKLI GELİŞEN ÇOCUKLARDA ERKEN TANI VE MÜDAHALE
Kimler farklı gelişen çocuklar olarak tanımlanır?
Çocuklarda, genetik veya çevresel etmenler sonucunda; doğum öncesi, doğum sırası, doğum sonrası oluşabilen, farklı gelişim özelliklerinin görülmesine sebebiyet veren bazı semptomlar ve kişilik bozuklukları bulunmaktadır. Hastalık olarak nitelendirilemeyecek; fakat yoğun eğitim ve psikolojik destek ile bireyin topluma uyumunun sağlanabildiği farklı gelişim tipleri vardır: Bunlardan birkaçı
Otizm, Zihinsel Yetersizlik, Down Sendromu, Özel Öğrenme Güçlüğü((disleksi,diskalkuli,disgrafi),Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite ,Dil Konuşma Bozukluğu gibi sıralanabilir. Bu sendromlara sahip olan bireylere farklı gelişen bireyler denmektedir.
Farklı gelişen çocukları olan ailelerin yapması gereken şey nedir?
Durumun farkına varma, kabullenme ve ileriki süreçte neler yapılması gerektiğini konuşmaktır. Farklı gelişen bir çocuğunuz olduğu için suçlu değilsiniz; fakat bu durumu kabul etmeyip hiçbir şey yokmuş gibi davranmak, her seyin normal ilerlediğine dair kendinizi kandırmak ileride geri döndüremeyeceğiniz sonuçlara yol açabilir. Biran önce durumu kabullenip ona göre eylem planı yapmak hem sizin için hem de çocuğunuz için en yararlı olacaktır.
Çocuğun sorunu ne kadar erken belirlenirse, gereksinimlerine uygun türde eğitim programına o kadar erken yaşta yerleştirilebilir. Erken dönemde başlayan eğitimin, özel gereksinimi olan çocukların genel gelişimlerini hızlandırdığı, bilişsel, sosyal ve dil becerilerini artırdığı bilinmektedir. Böylece yaşamın ilk yıllarında verilen programlı ve sistematik bir destekle, çocukların tüm kapasiteleri ortaya çıkabilmekte ve temel eğitim için gerekli alt yapı hazırlanmış olmaktadır.
Erken müdahale nedir-neleri içerir?
Erken müdahale; öğretme ve öğrenme deneyimleri sağlayarak çocuğun yeterliliklerinin arttırılması, problemin iyileştirilmesi, yetersizliklerin önlenmesi ve gerekirse eğitim araç-gereç desteklerinin sağlanmasını, çevre düzenlemesini içerir. Erken müdahale, var olan hasarı ortadan kaldırmayı değil, varolan yeterliliklerini kullanılabilmesini ve daha fazla kaybın veya geriliğin ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlar.
Erken Müdahale Nasıl Uygulanır, Yöntemleri Nelerdir?
Erken Müdahale Uygulamaları farklı yöntemlerle yapılabilir bu yöntemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Anne-Çocuk Oyun Eğitimi; Bebek, çocuk ve ailelerin aldıkları eğitsel desteğin ev ortamında da desteklenebilmesi adına düzenlenen bir eğitim türüdür. Oyun nasıl oynanmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, oyunlarda hedefler nasıl belirlenir, oyuncaklar seçilirken nelere dikkat edilmelidir, oyuncakların kullanımı nasıl olmalıdır gibi başlıklar üzerinden gerçekleştirilebilir .Özel eğitimci, çocuk gelişim uzmanı, psikolog, fizyoterapistler ,ergoterapistler tarafından verilebilir.
Ev ortamı düzenleme programları; Bebeğin günlük yaşam aktivitelerini ev ortamında düzenleme; Bebek ve çocuklar için hazırlanan eğitim programlarının uygulanma aşamasında daha bütünsel bir yaklaşımla uygulanabilmesi için yapılan uygulamalardır. Desteklenme ihtiyacı olan bebeklerde/çocuklarda çok tekrar ve pratik yapmak kritik önem taşır.Çocuğun doğal ortamında; evde düzenleme yapmak bebeğe/çocuğa tüm gün boyunca doğru uyaranların verilmesini sağlar. Aile bu uygulamalarda eğitsel sürece çok daha kolay dâhil olarak, edinilen bilgi ve davranışın genellemesi aşamasında katkı sağlamış olur.Bu uygulamalar Özel Eğitimci, çocuk gelişim uzmanı ergoterapist, fizyoterapistler üzerinden yönlendirilerek geliştirilebilir.
Uzun Süreli Takip;Bebeklerin ve ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen özel eğitim, fizyoterapi ve psikoloji anlamında verilen hizmetin yeni hedefler koyularak uzun bir zaman diliminde devam etmesi durumudur. Bebekler ve aileler bu süreçte gelişimsel olarak nereden başladıkları, hangi destekleri aldıkları ve bu alınan destek sonucunda hangi noktada olduklarını görebilmek adına etkili bir hizmet türüdür.Özel eğitimci, Fizyoterapist, Çocuk gelişim uzmanı, Ergoterapist tarafından verilebilir.
Çocuğun Özel Eğitim İhtiyacı Nasıl Belirlenir?
Özel eğitim ihtiyacı; tıbbi tanılama ve değerlendirme, gelişimsel ve eğitsel değerlendirmeler yapılarak belirlenir. Üniversitelerin Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Nörolojisi, Gelişimsel Pediatri vb. bölüm ve kliniklerinde uzman hekimler, psikologlar, gelişim uzmanları tarafından, gelişimsel ve eğitsel değerlendirmeleri yapılarak özel eğitim ihtiyacına karar verilir. Ayrıca aileler, bulundukları il/ilçelerdeki rehberlik ve araştırma merkezleri bünyesinde bu amaç doğrultusunda kurulan özel eğitim hizmetleri bölümüne, erken tanılanma ve yönlendirme için başvurup, gerekli olan hizmetten yararlanabilirler. Çocuğun durumu erken tanı ve teşhisle belirlendikten sonra, uygun programlar vasıtasıyla, eğitimine başlanması ve gelişim alanlarının desteklenerek, normal gelişimine uygun veya yakın şekilde, açık kapatılmaya çalışılmalıdır.
Ailelere neler önerirsiniz?
Çocuğun sosyal, dil, öz bakım, bilişsel, fiziksel gelişimlerinde yaşıtlarına göre yolunda olmayan bir durum gözlendiğinde, hiç vakit kaybetmeden hastanelerin ilgili bölümlerine, uzmanlara, kurumlara müracaat etmelidirler. Erken çocukluk eğitimi alan bir çocuğun, almayan özel gereksinimli çocuğa göre daha verimli ve başarılı bir okul ve eğitim yaşantısı olur. Bağımsız yaşam becerileri etkin bir şekilde gelişir, yaşam kalitesi yüksek olur.