reklam
reklam
DOLAR 32,5979 % 0.29
EURO 34,7423 % 0.13
STERLIN 40,3010 % 0.31
FRANG 35,7924 % 0.24
ALTIN 2.472,47 % -1,08
BITCOIN 66.045,80 1.422
reklam
Suna ZEYTUN TÜM YAZILARI

Hatay Engelli Dernekleri Yerel Seçim Manifestosu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hatay Engelli Dernekleri Yerel Seçim Manifestosu
reklam
Hatay Engelli Dernekleri Yerel Seçim Manifestosu
  Şubat ayında gerçekleşen ve yüzyılın felaketi olarak görülen deprem, engelli politikalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha göz önüne sermiştir. Yaklaşık olarak 25-30 bin yeni engelli birey meydana gelmiştir. Bir çok bina yıkılmış veya tahrip olmuştur. Mevcut yapıda toplumsal bakış açısının bu denli dar bir kalıpta olduğu düşünüldüğünde, gerek ulusal, gerekse yerel yönetimler anlamında bir çok tedbirin alınıp, toplum tarafından dışlanan engelli bireylerin toplumsal yaşama adaptosyonu  sağlanmalıdır. İlk etapta yeni kurulacak şehrin, toplumda yaşayan her bireyin eşit ve adil bir yaşam hakkı olduğu göz önüne alınarak dizayn edilmesi gerekmektedir. Herkes için erişilebilir ve modern bir şehir şehir kurabilmek için toplumun tüm dinamiklerinin görüşlerinin alınması ve birlikte hareket edilmesi son derece büyük önem arz etmektedir.
  Toplumun engelli bireylere bakış açısının değişmesi için, yöneticilerin acıma kökenli değil, hak temelli yaklaşımla, kanayan yara haline gelen sorunları kökten çözmeleri gerekmektedir. Bunun temelinde ise, engelli bireylerin, ulusal ve yerel yönetimlerde ve uygulamalarda daha fazla yer alması yatmaktadır. Engelli bireylerin kendileri hakkında ki kararlarda, mekanizmanın merkezinde yer almaları sağlanmalıdır.
  Yaklaşan yerel seçimlerde, belediye meclis üyelikleri koltuklarında, engelli hak savunuculuğu yapan engelli bireylerin yer alması, önce şehrimiz, sonra ülkemizin gelişimi açısından önemlidir. Hatay bu konuda hassas bir çizgide olduğu ve yeni bir şehir inşa edileceğinden tarihi bir öneme sahiptir. Siyasi partilerin temsilcileri bu tarihi misyonu üstlenerek taşın altına eline koymalıdır.
  Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, her zaman olduğu gibi siyasi partilerden talebimiz, engelli politikalarını gözden geçirmeleridir. Bizler engelli sivil toplum kuruluşları olarak, toplam meclis üyesi sayısının℅10’u kadarının engelli bireylerden oluşmasını böylece engelli bireylerin kendilerini de ilgilendiren konularda karar mekanizmasının içinde bizzat yer almalarını talep ediyoruz. Seçilecek olan belediye başkanından ise talebimiz belediye de “Engelliler Müdürlüğü”nü kurmaları ve işlevsel olmalarını sağlamalarıdır.
Aldığımız ortak karar üzerine, engelli politikalarında, bizden gelen talepleri dikkate almayan hiçbir siyasi oluşumu desteklemeyeceğiz. Engelli politikarını, en iyi şekilde düzenleyen ve uygulayan tüm siyasi partilere başarılar diliyoruz.
Manifestoyu İmzalayan Dernekler
Engelsiz Dünya Federasyonu
Engelsiz Arsuz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği
Hümanist Dünya Hareketi Derneği
Engelliyim Engel Tanımam Derneği
Altınokta Körler Derneği İskenderun Temsilciliği
Engeline Gülümse Derneği
Kırıkhan Engelliler Derneği
Hatay Engelli Hakları Derneği
Reyhanlı Engellileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Defne Engelliler ve Gönüllüler Derneği
Türkiye Beyazay Derneği İskenderun Şubesi
Hatay Down Sendromlular ve Engelliler Derneği
Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Hatay Temsilciliği
Hatay Otizm Derneği
Türkiye Sakatlar Derneği Hatay Şubesi
reklam